GeekMag.nl
Defensie

Op een onderzeeboot is geen ruimte voor quarantaine

Corona op Zr. Ms. Dolfijn. Maar een onderzeeboot biedt geen mogelijkheden om bemanningsleden te isoleren.

Op een onderzeeboot is geen ruimte voor quarantaine
Leestijd: 2 min.

Tijdens een reis naar Schotland breekt het coronavirus uit aan boord van onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn. Quarantaine blijkt niet mogelijk. Dus moet de reis worden afgebroken.

Zondag 29 maart. Aan boord van de Zr. Ms. Dolfijn kampen bemanningsleden met milde gezondheidsklachten. Eén van hen hoest en heeft koorts. De klachten kunnen tal van oorzaken hebben, maar de bemanning van de onderzeeboot is alert: er zou zomaar sprake kunnen zijn van corona. Om uitsluitsel te geven, wordt een arts ingevlogen. Die bevestigt het vermoeden: enkele personen aan boord testen positief. Aan wal zou dat een verplichte quarantaine betekenen, maar in Schotse wateren zitten de bemanningsleden als sardientjes in een blik. Verdere besmetting kan daardoor niet worden voorkomen.

Weinig behandelmogelijkheden

„Het is onuitvoerbaar om mensen op een onderzeeboot te isoleren. Dat maakt ze wel een beetje kwetsbaar”, reageert luitenant ter zee Stefan de Haan. Tegelijkertijd toont hij zich positief: „Meerdere opvarenden lijken de gevolgen van het virus alweer achter de rug te hebben.” Hun fysieke gezondheid speelt daarbij ongetwijfeld een rol. Toch neemt de Marine het zekere voor het onzekere. De onderzeeboot uit de Walrusklasse biedt immers weinig mogelijkheden om patiënten met ernstiger verschijnselen aan boord te behandelen. Mochten de bemanningsleden ernstiger klachten ontwikkelen, dan zit er niets anders op om ze te evacueren. De Haan: „In zo’n geval zal een patiënt bijvoorbeeld met behulp van een helikopter worden overgebracht naar het dichtstbijzijnde  hospitaal.”
Om noodtoestanden op zee te voorkomen, wordt de reis afgebroken. Eind deze week moet de Dolfijn Den Helder binnenvaren. „Bij terugkomst in Den Helder staat er een quarantaineplan klaar”, vertelt De Haan. „De boot zal worden ontsmet en de opvarenden zullen in quarantaine gaan.” Die duurt, in lijn met de RIVM-instructies, ‘globaal twee weken.’

Voorbereidende maatregelen

Ondertussen wordt Zr. Ms. Karel Doorman achter de schermen voorbereid op een eventuele hulpoperatie in het Caribisch Gebied. Om te voorkomen dat het logistieke ondersteuningsschip onderweg door de pandemie wordt geteisterd, ging de bemanning afgelopen maandag in quarantaine aan boord van het schip. Toch is het „bijna onmogelijk” om corona aan boord helemaal te voorkomen vertelt De Haan. De maatregelen zijn dan ook „mitigerend” –bedoeld om de kans op uitbraak van het virus aan boord drastisch te verminderen.
Dat een uitbraak aan boord ingrijpende gevolgen kan hebben en militaire activiteiten kan verlammen, blijkt uit de situatie aan boord van het Amerikaanse nucleaire vliegdekschip Theodore Roosevelt. Commandant Brett Crozier liet weten dat het virus zich ongecontroleerd op het schip verspreid. De „inherente ruimtebeperkingen” aan boord versnellen de verspreiding van de ziekte. Crozier vroeg dan ook dringend om hulp.
Door bemanningsleden al bij voorbaat in quarantaine te plaatsen, probeert de Marine dergelijke scenario’s te voorkomen. Mocht er daadwerkelijk hulp in het kwetsbare Caribisch gebied worden geboden, dan verspreiden opvarenden het virus in elk geval niet.

Redactie

De redactie van GeekMag.nl is altijd op zoek naar mooie verhalen. Over defensie, luchtvaart en vervoer, maar vooral mensen. Op GeekMag.nl delen we die verhalen en geven we je een kijkje in een wereld waarin je niet zomaar binnenkomt.

GeekMag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *